fbpx
SKULPTURPARK OCH GALLERI
Ulvhälls Hällar och vår konstamling
Ulvhall

Galleri Ulvhäll

Ulvhälls herrgård är en fantastisk miljö att vistas i men också en speciell plats för konsten. Vanligen hänger Ulhälls samling på väggarna, men vi arrangerar också tillfälliga utställningar. Utställningarna gör vi i samarbetet med etablerade konstnärer som vi tror kommer att kunna göra något speciellt av herrgårdens rum. Här kommer herrgårdens gäster att komma nära konsten. Det kommer nästan att vara som att ha en utställning i hemmet. Verken som visas i utställningarna är till försäljning, så det går också att få med sig konsten hem!

Utställningarna är öppna för allmänheten vid särskilda tillfällen och vi kommer även att bjuda in till särskilda arrangemang med möten med både konst och konstnärer.

Aktuell utställning

11 november – 21 januari Cecilia Ömalm: V.I.T.R.I.O.L.

Under hela sitt konstnärskap har Cecilia Ömalm skapat världar och berättelser med hjälp av fragment och detaljer. Hon har sökt sig till mytologin och till rum med särskilda historier. Garvyrer inifrån slott, herrgårdar och tempel har sönderdelats och satts samman till nya bilder. Det är således en bildvärld som passar Ulvhälls Herrgård väl.

Under två veckor har hon bott på herrgården och under sitt residens skapat två nya bildserier som visas inne i herrgården. Det är en sammanhållen utställning som tar besökaren med på en större berättelse och den inleds redan i trädgården utanför entrén. En ljusinstallation med en blå ljusslinga markerar planen för de innersta delarna av templet i Idfu. Ett tempel som uppfördes i Egypten för drygt 2 000 år sedan. Likt de labyrinter som ibland fanns på större gods kan man kliva in bland de utlagda ljusslingorna och vandra bland templets rum.

Den blå färgen i installationen återkommer inne i herrgården. Här har Cecilia Ömalm arbetat med två bildserier i tekniken cyantopi. Det är en teknik som uppfanns på 1800-talet och användes för att kopiera ritningar men också för att skapa bilder av pressade växter, vilket var populärt bland högreståndsdamer. För att framställa en bild beströks ett pappersark med en kemisk lösning. Det lades sedan i solen under ett negativ, som kunde vara växter eller något ritat eller tryckt på en glasskiva. Bilden som framträdde skiftade i olika blå nyanser.

Motiven i bildserien Vitriol är uppbyggda med föremål hämtade från konstnärskollegans Lisa Jeannins alkemiska laboratorium. Alkemin var precis som cyanntopin en populär hobby på 1800-talet och kanske fanns det en gång i tiden ett laboratorium även på Ulvhäll. Provrör, glaskolvar och växter har arrangerats till klassiska stilleben som fotograferats och sedan överförts till ett negativ och en cyantopi. Titeln Vitriol är hämtad från mottot ”Visita Interiora Terrao Reactifiando Invenies Occultum Lapidem”, som användes inom alkemi och frimureri för att beskriva andlig rening. Rakt översatt till svenska: ”Besök Jordens inre och genom rening skall du finna den gömda stenen”. Den vises sten, det mytomspunna material som innehåller universums alla hemligheter.

Hela arbetet med utställningen och cyantopin har ägt rum på Ulvhäll. Miljöns betydelse understryks i bildsviten Floor Plans där Ömalm arbetat med utgångspunkt från gamla planritningar över herrgården. Rummens funktioner har dock ändrats och de nya benämningarna har Ömalm hämtat från fängelser och mentalsjukhus uppförda på 1800-talet och egyptiska kultplatser och andra byggnader med särskilda betydelser och laddningar. Återigen skapar Ömalm en ny berättelse genom att ta fragment från olika håll och sätta dem samman till något annat. Något som är mer mystiskt och fantasieggande.

 

Tidigare utställningar under 2017
30 april – 11 juni Mattias Bäcklin: Ljuslockaren.
28 september – 29 oktober Nacho Tatjer: För Your Own Benefit

BOKA HÄR:


[wpgdprc "Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter."]