fbpx
Ulvhälls herrgård

Om Ulvhälls Herrgård

Beskrivning

Undervåningen
Förutom mötesrum och salonger så återfinns här den unika matlagningsstudion där ni själva kan laga er mat, antingen i egen regi eller tillsammans med någon av våra kända samarbetskockar. Det går självklart att få maten serverad som på en vanlig restaurang, vilket då sker i samarbete med en av våra cateringpartners.

Första våningen
Mellanplanet består av salonger, matsal, mötesrum och biljardrum.

Vindsvåningen
Herrgårdens vackert inredda hotellrum är belägna högst upp i byggnaden, under vindsbjälkarna med en storslagen utsikt över Mälaren.

Vinkällaren
Passa på att prova medhavda viner i vår autentiska och trivsamma vinkällare. Då vi inte har tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker behöver ni ta med dessa själva

Historik

Ulvhäll har anor sedan vikingatiden. Det sägs att Sankt Eskil dödades här när han var utsänd från England för att kristna de hedniska svenskarna. Under denna tid kallades egendomen Finninge, som sedan medeltiden varit ett kyrkogods.

I början av 1600-talet förvärvades egendomen av biskopen Laurentius Paulinus Gothus, vars son Johan Larsson Paulinus (död 1707) ärvde egendomen. När han adlades till namnet Olivecrantz, gav han gården namnet Olivehäll.

Efter Johans död gick Olivehäll från ägare till ägare och i mitten av 1800-talet blev greve Henning Hamilton slutarvtagare av godset efter familjen Gyllenborg. Under hans tid användes herrgården som lustgård, dit han tog sina vänner och levde livets glada dagar. Hamilton sålde gården efter en kort tid till Filip Mannerstråhle, som döpte om egendomen till Ulvhäll.

1903 tog Gunnar Philipson över och han var den sista ägaren av den intakta egendomen. Han ägnade sig åt hästavel och hade under en tid en lantbruksskola med omkring 50 elever på gården. Egendomen såldes till Strängnäs stad 1947.

Herrgårdsbyggnaden stod sedan tom fram till 1959, då Hugo Arnerud renoverade den. Han startade Ulvhälls värdshus 1962 och drev herrgården som lunchställe och festvåning. Gården hade ett flertal ägare under 70- och 80-talet och 1991 tog Johan Edfeldt över gården. Sedan 2010 är även Ola Ahlvarsson och Stefan Cars delägare.

Ulvhälls herrgård drevs fram till 2013 som hotell och restaurang. I samband med att tre av husen byggdes om till bostäder genomgick Ulvshäll en omfattande renovering.